We hebben het laatst over het begrip koers-winst verhouding gehad. Als u wilt weten wat koers-winst verhoudingen ook alweer precies waren klik dan hier. In dit artikel vind je de koers-winst verhoudingen van de bedrijven op de AEX index. Voor de particuliere belegger is het interessant om de daadwerkelijke koers-verhoudingen te zien van de bedrijven op de AEX. We hebben hier een overzicht geplaatst van de koers-winst verhouding alle bedrijven die op de AEX staan genoteerd van de afgelopen drie jaar.

 Hoe moet je een koers-winst verhouding duiden?

 

Wat is een koerst-winst of k/w verhouding ook alweer? Een k/w verhouding is een gereedschap om grip te krijgen op de waarde van een bedrijf. Een k/w helpt een belegger om in te schatten hoe goed een aandeel het doet. Bij een koers/winst verhouding deel je de winst per aandeel door de actuele koers van het aandeel. Als een aandeel 10 euro waard is en per aandeel maakt een belegger 2 euro winst dan is de koers-winst verhouding 5. Nu is dat een relatief lage koers-winst verhouding dus zou dit bedrijf een goede belegging kunnen zijn.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat de koers-winst verhouding cijfers niet het belangrijkste is. Het kan een inschatting geven in de waarde van een aandeel, het helpt te analyseren of een aandeel overgewaardeerd is of juist erg laag staat. Dit helpt om een beslissing te nemen of je het aandeel wil kopen of verkopen. Hierbij zijn de kaders dat aandelen met een koers-winst verhouding in de buurt van de twintig en daarboven relatief duur zijn, aandelen met een koers-winst verhouding rond en onder de tien zijn relatief goedkoop.

Disclaimer hierbij is dat je weinig hebt aan een goedkoop aandeel wat goedkoop blijft, evenals een duur aandeel wat even duur blijft. Hoe een bedrijf het doet en wat het gaat doen is essentieel om de k/w verhouding op waarde te schatten. Laten we nu eerst kijken naar de daadwerkelijke koers-winst verhoudingen van de AEX aandelen.

 

De koers-winst verhouding van AEX aandelen

[table id=8 /]

Als we de cijfers analyseren dan zien we dat de gemiddelde koers-winst verhouding van de AEX de afgelopen jaar flink is gedaald van 13,6 in 2010 naar 5,2 in 2011. De relatief lage koers-winst verhouding van de AEX tegenwoordig is toe te schrijven aan de economische crisis. De AEX is later aan het opkrabbelen dan de omliggende beursindexen. De aandelen zijn momenteel dus ook onder hun waarde. Vandaar dat je, ondanks matig economisch nieuws, nog steeds de AEX op ziet krabbelen door koopjes jager die nu goedkoop in de AEX aandelen kopen.

Ook zien we in de tabel dat er wat bedrijven zijn met een negatieve koers-winst verhouding. Dit zijn bedrijven die verlies hebben geleden dat boekjaar. Dit kan komen door investeringen, een turbulente markt of een in het algemeen dalende sector. Welke bedrijven zijn nu verstandig om in te beleggen?

Idealiter heb je als particuliere belegger bedrijven waarvan de koers-winst verhouding ieder jaar enigszins stijgt. Bedrijven die relatief stabiel blijven en geen rare dingen doen zijn natuurlijk de meest veilige aandelen. Zo’n koers-winst verhouding is echter ook interessant voor de speculant. Als een bedrijf juist wel fluctueert in waarde zal de koers ook meer volatiel zijn. Juist deze koersen kunnen het echte geld opleveren. Als u ervaring op wil doen met speculeren of het kopen van aandelen op de AEX ga dan eens aan de slag met beurssimulator met deze cijfers in uw achterhoofd. Op deze pagina ziet u verschillende gratis demo accounts van online brokers. Deze fungeren als online beurssimulators waarmee u kunt oefenen met beleggen.