We hebben het al vaker gehad over het beleggen in grondstoffen.  en specifiek over het beleggen in olie.  Het beleggen in olie en goud is één van de meest populaire grondstof beleggingen. Deze blijven altijd schaars maar de vraag blijft fluctueren. Heel algemeen genomen betekent dat deze beleggingsproducten altijd lichtelijk in waarde zullen stijgen, aangezien de productie steeds zal dalen, maar dat er ook nog mogelijk geld is te verdienen op de korte termijn aangezien de directe vraag een grote invloed heeft op de prijs van olie en goud.

We zijn echter nog niet dieper ingegaan op de mogelijkheden van het beleggen in landbouwproducten. Het beleggen in landbouw producten zijn voor particuliere beleggers nu eenmaal minder interessant. Waarom is dit precies  is en is dit wel terecht?

De moeilijkheden met landbouwproducten

Het is altijd moeilijk om de koers te voorspellen natuurlijk. Maar bij de landbouwproducten is dat al helemaal het geval. Gewassen zijn afhankelijk van het weer, de grond, de vraag in de nabije omgeving maar ook de vraag internationaal. Zijn er nieuwe methodes voor het oogsten? Is er een nieuwe schimmel actief die de gewassen vernietigd? Je moet bijzonder goed op de hoogste zijn van de meeste basale  factoren tot en met macro economische factoren om in te kunnen schatten of de koers zal stijgen of dalen.

Vandaar dat de meeste particulieren eigenlijk niet individueel beleggen in grondstoffen maar zich aansluiten bij beleggingsfondsen met een expertise in landbouwproducten.  Het nadeel is dat je vervolgens natuurlijk weinig invloed hebt op de hele belegging. Het wordt verkocht zodra je beleggingsfonds de tijd rijp ziet, niet eerder of later. Voor veel particuliere beleggers jeukt het om dit soort macht uit handen te geven.

Het spreekt vanzelf dat vrijwel alle particuliere beleggers, als ze in landbouwproducten beleggen, in landbouwproducten speculeren. Er zijn maar weinig mensen die tonnen graan, katoen, maïs of iets dergelijks zelf kan opslaan en verhandelen. Niet iedereen is daar echter even tevreden mee. Veel mensen denken dat het speculeren op voedselprijzen bijvoorbeeld de prijs omhoog duwt waardoor arme gebieden amper voedsel meer kunnen kopen. Toch blijkt het steeds vaker dat het verband tussen het speculeren op voedsel en de stijging van voedsel prijzen niet zo duidelijk las zoals te lezen is in dit laatste rapport van de Universiteit van Wageningen.

Toch nemen de meeste banken het zekere voor het onzekere. Zo was er op Zembla onlangs te lezen dat de Deutsche Bank bijvoorbeeld niet meer beleggingsproducten die speculeren op voedselprijzen toestaan. Zembla maakt zich hard tegen de handel in honger en claimt dat er in Nederland miljarden omgaan in deze handel en dat deze handel wel de voedselprijzen doet stijgen. Het laatste woord is hier in ieder geval nog niet over gesproken.

Als we al deze nadelen in ogenschouw nemen kunnen we wellicht concluderen dat het een beter idee is om in gebaande grondstoffen te beleggen als olie of goud. Of natuurlijk in de steeds meer opkomende Forex handel.